Gustarile si rolul lor in nutritie
In momentul de fata, exista
pareri diferite in legatura cu rolul gustarilor in alimentatie Unii sunt de parere
ca acestea nu trebuie sa fie prezente pe parcursul unei zile, altii considera ca
ar avea un rol foarte important, si categoric nu trebuie sa lipseasca din meniul
unei alimentatii sanatoase.
Din punctul meu de vedere,
de asemenea au un rol foarte bine definit in regimul alimentar prin urmare recomand
cu incredere includerea lor in dieta si va impartasesc si motivul pentru care sustin
acest lucru.
Intr-un regimul alimentar
sanatos, echilibrat trebuie sa existe trei mese principale ( mic-dejun, pranz, cina
) si doua gustari. Prima gustare intre mic-dejun si pranz, a doua intre pranz si
cina, cu conditia sa fie aproximativ 2-3 ore pauza intre mese. Rolul gustarilor
este acela de a controla aportul caloric, prin temperarea senzatiei de foame, care
apare in mod normal intre mesele principale. Daca senzatia de foame este mai mica,
prin urmare aportul de alimente va fi mai echilibrat, si rational.
Bineinteles ca aceste gustari
sa isi indeplineasca functia bine definita, trebuie sa fie alcatuite din alimente
sanatoase, echilibrate energetic si caloric, pentru a asigura energia necesara organismului.
In zilele noastre, pe piata
alimentara, exista o varietate foarte mare de alimente pe care le gasim la fiecare
colt de strada, iar avand in vedere ca sunt asa de accesibile, foarte multa lume
le consuma. Aici vorbesc despre produsele
de patiserie, dulciuri, chipsuri si snacksuri care intr-adevar atenueaza senzatia
de foame, deoarece contin foarte multe calorii.
Cati dintre voi va grabiti
dimineata la servici si in loc sa va treziti mai devreme sa pregatiti un mic dejun sanatos preferati sa luati
o gustare de la patiseria din drum spre servici sau scoala? Cati dintre voi, in
loc sa va pregatiti un pranz sanatos de acasa pe care sa il consumati in pauza de
masa , preferati sa iesiti la cel mai apropiat magazin sa cumparati niste snacksuri sau chipsuri sa va tempereze
putin senzatia de foame, numa bine ca puteti sa ciuguliti din ele si in timp ce
lucrati?
Alimentele acestea pe care
le-am pomenit mai sus, pe langa faptul ca sunt pline de grasimi saturate, grasimi
hidrogenate, aditivi alimentari, zahar, contin si un numar foarte mare de calorii,
chiar daca aparent, cantitativ nu par sa contina asa de multe. Sfatul meu pe viitor
ar fi ca toata lumea, inainte sa cumpere astfel de alimente, sa verifice putin eticheta
cu ingrediente.
Pentru a evita consumul
de alimente nesanatoase pe post de gustare, haideti sa vedem cu ce putem sa le inlocuim,
pentru a avea o dieta sanatoasa si echilibrata din punct de vedere nutritiv:
1.
Fructele: reprezinta cea mai usoara, la indemana, si sanatoasa gustare.Se
recomanda consumul fructelor de sezon, datorita continutului crescut de vitamine
si minerale, iar dulcele din fructe ( fructoza ) ajuta la diminuarea senzatiei de
foame pana la urmatoarea masa principala.
2.
Semintele oleaginoase: nucile, alunele, migdalele, caju sunt doar
cateva dintre semintele care se pot consuma la gustare. Acestea mentin senzatia
de satietate pe o perioada mai lunga, iar datorita continutului in omega-3, ajuta
si la o buna functionare a sistemului cardiovascular.
3.
Biscuitii integrali: din seminte, tarate si faina integrala, confera
senzatia de satietate prin continutul crescut in fibre alimentare, pe langa acest
lucru favorizeaza si buna functionare a trazitului intestinal. Mare atentie la achizitionarea
acestor produse, de multe ori acestea apar sub denumirea de integrali, insa ingredientele
specifica altceva. In mod obligatoriu trebuie verificata eticheta inainte de cumparare.
4.
Branzeturile: cu continut mai scazut in grasime, pot sa fie consumate
de asemenea pe post de gustare. Un exemplu foarte bun ar fi iaurtul natural, fara
adaos de fructe din fabrica, este de preferat ca fructele sa fie adaugate de noi.
Prin adaugarea si a unei lingurite de seminte de in sau canepa, vom reusi din nou
sa obtinem o gustare sanatosa, care sa ne
ajute sa facem fata unei zile.
Includeti cu incredere
aceste alimente in regimul dumneavoastra, sunt sanatoase, gustoase si va ofera energia
necesara de care aveti nevoie intre mesele principale!
Fazakas Erika – Nutritionist Dietetician
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu